Články


Jak postavit dřevostavbu

Jak postavit dřevostavbu - krok za krokem - 6. krok - Vnitřní stavební práce

24. 01. 2020

Jak postavit dřevostavbu - krok za krokem - 6. krok - Vnitřní stavební práce

6. krok - Vnitřní stavební práce

Časový harmonogram je lepší… - máte-li dobře sepsanou smlouvu o dílo, nesmí tam chybět harmonogram postupu prací, nebo soupis jednotlivých etap výstavby, nazvat se to dá mnoha názvy.

V podstatě je potřeba, aby jste věděli, co má být hotovo v momentě, když budete platit další platbu v průběhu výstavby. Dát do smlouvy že asi v ten a ten datum budete platit tolik a tolik, je špatně.

Každé řemeslo v domě má svůj začátek, postup a konec (kompletaci). Tedy přebrali jsme hrubou stavbu, a máme v této etapě napsáno že má být hotovo např.: kompletní dřevěná konstrukce, venkovní opláštění, vnitřní nosné příčky jednostranně opláštěné, stření folie dle skladby, popřípadě střešní krytina a okna. Zde záleží na intenzitě toku financí. Tak by jste měli přebírat etapy i nadále.

Pokud máte v domě další technologie, jako podlahové topení, nebo další instalace, které se vedou v podlaze, je třeba před zabetonováním tyto detaily nechat zkontrolovat a dokonale nafotit.

Když se potom v budoucnu něco v domě řeší, jde to s fotodokumentací mnohem lépe.

Po zabetonování podlah, zpravidla nastane malá technologická pauza, která umožní betonové vrstvě zatuhnout, aby se na ní dalo pohybovat. V betonové podlaze je několik velmi důležitých detailů, které když se nedodrží, budete se celý život potýkat s některými „nedokonalostmi“.

  • Obvodová dilatace od konstrukce
  • Výškové členění jednotlivých místností podle druhu podlahové krytiny. Žádná přechodová lišta na finále nevyřeší výškový rozdíl např. mezi dlažbou a vinylem, jen ho zamaskuje.
  • Dilatace obytných místností od zbytku domu - toto je velice důležitý prvek pro dobré akustické vlastnosti stavby.
  • Podklad – tepelná izolace by měla být dobře a pevně poskládána, aby nedocházelo k jejímu sesedání a praskání betonové vrstvy.
  • Pokud se dělá podlahové topení, nebo je tloušťka podlahové izolace větší než 100mm, musí se horní betonová vrstva zvýšit /zesílit/
  • Důležitou věcí je spojení parozábrany s podlahou. Jednodušší je ji nalepit až na hotovou vnitřní betonovou vrstvu, pracnější a asi efektnější varianta je, nalepit ji už na základovou desku, před pokládkou skladby vnitřních podlah.

Pokud máme zabetonováno uvniř a čekáme, může se zatím kompletovat venkovní plášť – termofasáda.

V této etapě špatně provedená práce=základ budoucích problémů s užíváním domu.

Napadl Vás po přečtení článku nějaký další dotaz? Napište nám jej na mail info@certiko.cz a pomůžeme Vám najít odpověď.

 

Hledáte-li dodavatele pro svůj projekt, rádi Vám vypracujeme seriózní nabídku. Jak pracujeme už víte! :-)


Články - výpis všech


Prohlédněte si rodinné domy Certiko: