Články


Jak postavit dřevostavbu

Jak postavit dřevostavbu - krok za krokem - 4. krok - Realizace hrubé stavby

24. 01. 2020

Jak postavit dřevostavbu - krok za krokem - 4. krok - Realizace hrubé stavby

4. KROK – realizace hrubé stavby

Proč to dřevo není zelené? - Když nastane den „D“ a vámi vybraná dodavatelská firma započne se stavbou dřevěné konstrukce domu, hned je situace veselejší, protože v této fázi jde stavba docela rychle a „roste“ před očima. Jestli má tato fáze hlavu a patu, poznáte podle několika věcí.
Stavba „kostry domu“ probíhá výhradně podle výrobních výkresů pro dřevěnou konstrukci, ne podle výkresů z projektové dokumentace pro stavební povolení.

Dřevo je použito pouze certifikované, sušené, nejčastěji tzv. KVH hranoly, které díky své povrchové úpravě /hoblování a sražení hran/ mají sníženou nasákavost a zvýšenou protipožární odolnost, oproti „klasickému“ stavebnímu řezivu řezanému na pile na katru. Dřevěná konstrukce po sestavení bývá opatřena impregnací k tomuto účelu určenou. Neznamená to, že když je barva impregnovaného řeziva tmavší, tak je ochrana silnější. Barvivo se do impregnace přidává pouze kvůli tomu, abychom věděli co už je impregnované a co ne. Kolik barviva si tam namícháme, záleží na nás. Imregnace se nebarví pouze na zeleno, barev je několik.

Máme dlouhé hřebíky, s tím nic nehne - při kontrole budované dřevěné konstrukce se neobejdeme bez statického řešení, které máme zpracované. Zde je přesně určeno, jaký spojovací prvek, jak dlouhý, silný, atd. má být na kterém spoji použit. Nenechte se uchlácholit rčením, že to někdo dělá 20 let a nic zatím nespadlo. Zkrátka pokud zhotovitel použije na výstavbu dřevěné konstrukce spojovací prvky dle vlastního uvážení, potom jste peníze za statiku vyhodili zbytečně a v podstatě nemáte žádnou jistotu o kvalitě spojů. Buďte si jistí, že finanční rozdíl mezi spojovacím materiálem dle statiky a materiálem dle vlastního uvážení je dost veliký. Je-li ve statice napsáno, že hranol tloušťky 60mm se ke druhému hranolu připevňuje hřebíky délky 130mm v určitém počtu, tak by to tam mělo být. Může se stát, že změříte hřebíky na stavbě a budou dlouhé max. 110mm, budou mít hladký povrch. Proč? Buďto je to záměr kvůli jejich ceně, nebo třeba, že jejich nastřelovací pistole delší zpracovat nedokáže… . V některých místech nám statik předepíše, že k určitému spoji pomocí hřebíků musí být přidán jeden vrut určité síly a délky. To je pojistka proti tahu v tomto spoji. Ten vrut nenahradí ani 5 hřebíků navíc.

Oblíbené železářství za rohem - v konstrukci máme spoje, kde je vysloveně požadováno použití konstrukčních vrutů určité dimenze. Například rohové spoje obvodové stěny. Na každém rohovém spoji obvodových stěn a ve spoji obvodové stěny a příčky na výšce 1. NP, bývá předepsáno 6 konstrukčních vrutů 8x220mm. To ale nejsou ty žluté vruty ze železářství, i když vám ukážou, že na účtence je napsáno vrut konstrukční. Při těchto rozměrech se cena vrutů až tak drasticky neliší.
Jiné je to na jiných místech, jako jsou spoje stropních trámů k obvodovým stěnám a nosným příčkám, spoje krovů a vaznic atd. Tady jsou používány vruty o délkách kolem 300mm a více.
Ten žlutý vrut stojí cca 8kč. Ten stejný konstrukční od certifikovaného výrobce kolem 40kč.
Ten rozdíl není ve značce jako u oblečení. Certifikovaný vrut je garantovaný zkouškami a opravdu dokáže spoj držet pevněji.

Nám to nevyšlo - hotovou dřevěnou konstrukci domu jednoduše podle statického řešení zkontrolujeme i sami, nebo s přizvaným odborníkem.

Hlavní body kontrol:

  • Průřezy jednotlivých prvků použitého řeziva a jejich počty
  • U stropních konstrukcí a krovů kontrolujeme navíc také jejich rozteče, jestli nejsou větší než měly být
  • Detaily spojů a jejich provedení
  • Zakotvení celé konstrukce k základové desce
  • Řešení hydroizolace mezi základovou deskou a konstrukcí
  • Způsob pokládky /směr orientace / materiálu na opláštění budovy a nosných příčkách, vše je dáno statikou
  • Spoje materiálu opláštění mezi jednotlivými deskami /některé se k sobě lepí, jiné se musí podkládat/
  • Provedení impregnace dřeva


V této fázi už se pozná, jestli jste měli šťastnou ruku při výběru dodavatele dřevostavby.

Kvalitní certifikovaný materiál+kvalitní zhotovitel = konstrukce dřevostavby 1. kategorie.

Napadl Vás po přečtení článku nějaký další dotaz? Napište nám jej na mail info@certiko.cz a pomůžeme Vám najít odpověď.

 

Hledáte-li dodavatele pro svůj projekt, rádi Vám vypracujeme seriózní nabídku. Jak pracujeme už víte! :-)


Články - výpis všech


Prohlédněte si rodinné domy Certiko: