Články


Jak postavit dřevostavbu

Jak postavit dřevostavbu - krok za krokem - 2. krok - rozpočet stavby

16. 01. 2020

Jak postavit dřevostavbu - krok za krokem - 2. krok - rozpočet stavby

2. KROK – Rozpočet stavby, detailní soupis vybavení, smlouva o dílo

Projekt jako omalovánky pro dospělé - když se dopracujete slavnostně do fáze, že máte na stole hotový projekt vašeho budoucího domova, je třeba ho obrazně řečeno „vybarvit“. Tato fáze je pro vás stejně náročná jako fáze projektování. Nezapomeňte si nejprve ty nejpoužívanější listy projektu nakopírovat. Pro bezproblémový průběh výstavby domu, je potřeba mít jasno, co všechno přesně budu v domě chtít a kolik to bude přesně stát peněz. Jednoduše od barvy střechy, oken, barvy fasády, až po specifikaci obkladaček v koupelnách, výběr typu a dekoru podlahových krytin, uspořádání kuchyňské linky, typ vypínačů a zásuvek včetně jejich umístění, až po přesnou specifikaci sanitárního vybavení – umyvadla, baterie, vana, sprcha, tlačítka na splachovačích WC.

Co je psáno, to je dáno – i když se říká, že dané slovo platí, tak při výstavbě domu tomu tak často nebývá.
Není nepříjemnější situace než ta, kdy zhotoviteli po dokončení interieru, např. obkladaček slyší od investorky: „takhle to být nemělo“. Zhotovitel opáčí, že má od investorky slovní zadání takové a takové.
V ten moment mírně hysterická investorka pronese mezi staviteli snad již legendární větu: „já jsem myslela…“ . Proto je třeba vše vyspecifikovat detailně, název, výrobce, rozměr, výrobní kódy atd. není vůbec na škodu si připojit malou fotografii výrobku staženou z webu výrobce.
Kuchyňskou linku vám může nakreslit výrobce kuchyní – kuchyňské studio, ale postačí vám čtverečkovaný papír, na který si nakreslíte půdorys vaší kuchyně. To samé platí pro specifikaci jak bude co obloženo obkladačkami, jak to bude kombinováno atd.

Na co mám a na co nemám peníze
 - když se podaří doladit písemnou podobu specifikace vybavení budoucího domu, je čas k doladění konečné ceny díla. Vzhledem k velkým cenovým rozdílům a obrovským množstvím možností kombinací výrobků, to dopředu ani není možné. Může se stát, že v této fázi zjistíte, že vám budou chybět prostředky a že musíte hledat řešení.
Konečná cena stavby musí být naprosto závazná, zde se již nikdo nemůže vymlouvat, že před tím neměl dostatek detailních podkladů atd. Proto opravdu nezahajujte stavbu domu na klíč, pokud se do této fáze nedopracujete!

Hlavně ať se staví, papíry počkají – pokud se vás zhotovitel bude snažit tlačit k tomu, aby se výstavba hlavně zahájila, (že za měsíc se počasí pokazí a už se letos nezačne, nebo, že mají pak už plno) a že papíry budete „ladit“ postupně při stavbě, jdete možná cestou do pekla. Mnozí stavebníci by na toto téma mohli vyprávět, ale bohužel nechtějí. Škoda, protože by uchránili další potencionální z vlastní viny nešťastníky. Specifikace všech detailů stavby domu, kalkulace dle těchto specifikací a nakonec teprve smlouva o dílo. Do smlouvy o dílo se všechno nevejde, není to třeba. Odsouhlasili jste si specifikaci (od barev až po počet zásuvek) - z toho plyne cena díla, tuto cenu díla dáme do smlouvy o dílo. Smlouva o dílo může mít 3-4 strany, ale specifikace stavby i 50 stran.

Nic neměnit, nebo je změna život?
Když věnujete přípravě stavby domu a jejich detailům dostatek času nebo si přizvete na pomoc architekta, když si nejste jistí s návrhem barev atd., může celá stavba domu probíhat v úplně jiném „duchu“, než je v našem stavebnictví zvykem.


Musíme si uvědomit, že každý kdo nabízí nějakou práci, to dělá za účelem výdělku – tedy obživy. Pokud na začátku souhlasíme, že za takovéto dílo, v takovéto specifikaci zaplatíte takovou částku, na konci to jen zkontrolujete a není důvod proč by jste platili víc. Tedy pokud nepřijdete v průběhu stavby, že chcete něco zásadně změnit. Tady musí nastoupit nacenění nové vícepráce, odečtení toho co se nebude dodávat atd. Zhotovitel vám poskytnul reference, aby jste si mohli ověřit spolehlivost, ale hlavně serioznost při odvedené kvalitě práce. Není ve vašich silách vše kontrolovat. Chcete-li stavební dozor, je třeba se domluvit předem a toto zakotvit ve smlouvě o dílo. Uvedou se termíny a počty kontrolních dnů a co musí být v tomto termínu hotovo. Dle toho by se takém měla provádět fakturace jednotlivých etap výstavby.

Přesná specifikace výbavy+dobrá smlouva o dílo+seriozní dodavatel stavby = „stavba domu je zábava“

 

Napadl Vás po přečtení článku nějaký další dotaz? Napište nám jej na mail info@certiko.cz a pomůžeme Vám najít odpověď.


Články - výpis všech


Prohlédněte si rodinné domy Certiko: